HERBESTEMMING CAWA-GEBOUW, AMERSFOORT 2011

Plaats
Amersfoort

Ontwerp
2011

Gereed
2011

Projectteam
ir. Willem van Winsen
ir. Joris Viscaal
ir. Henk Uytenhout




Beschrijving

In dit gebouw uit 1953 was oorspronkelijk de Centrale Werkplaats voor Aangepaste Arbeid gevestigd. Het is gesitueerd op de hoek van de Nijverheidsweg-Noord en de Mijnbouwweg op industrieterrein Isselt, en grenst aan de westzijde aan een groot openbaar grasveld met verspreid een aantal grote bomen, wat in de toekomst als manifestatieterrein gebruikt kan gaan worden.

Het hoofdvolume is samengesteld uit een eenvoudig kantoorgedeelte en een grote hal met drie prachtige karakteristieke industriële lichtstraten. Aan de zuidwest zijde is een dienstwoning aangebouwd.

In ons voorstel is het getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw dat in verschillende wisselende eenheden verhuurd kan worden. De woning wordt afgebroken, zodat aan de zuidwest zijde een nieuwe 4-laagse bebouwing kan worden gerealiseerd. Stedenbouwkundig ontstaat hierdoor een gewenst accent aan de groene open ruimte. Op de begane grond is hier een horecafunctie opgenomen.

De lichtstraten worden gerenoveerd en geven structuur aan de indelingsmogelijkheden van de grote hal. Een nieuw aan te leggen winkel-/ wandelroute, tussen de naastgelegen gerenoveerde voormalig industriële gebouwen met onder andere winkelfuncties, wordt ook door dit gebouw geleid en koppelt het binnenterrein aan het openbare groengebied. Hier bevinden zich de hoofdentrees van het complex.