VERBOUWING WOONHUIS BOOM, AMERSFOORT [1-2]

Plaats
Amersfoort

Ontwerp
2007

Gereed
2009

Projectteam
ir. Willem van Winsen
ir. Henk Uytenhout




Beschrijving

In de historische binnenstad van Amersfoort, aan één van de fraaie grachten, is een klein en donker tussenhuis omgebouwd tot een lichte en ruimtelijke stadswoning. De beschermde voorgevel is geheel intact gelaten. Belangrijkste ingreep was het openbreken van de achtergevel en het aanbrengen van grote glazen puien met aansluitende stalen balkons op de eerste en tweede verdieping.

Ondanks de, door de aansluitende bebouwing, ingesloten situatie van de achterzijde van de woning, zijn de balkons zo gepositioneerd dat zij bij gebruik geen overlast bezorgen aan de buren en er een relatief groot gedeelte van de dag zon op kan vallen.

De begane grond is ingericht als woonkeuken, waarin opgenomen een entreeportaal opgebouwd uit transparante kunststof panelen waarin grasstengels zijn aangebracht, en een matglazen toiletruimte.

De woonkamer op de eerste verdieping wekt de indruk groter te zijn dan hij is door de brede glazen schuifpui aan de achterzijde en het balkon met dezelfde breedte. De vloer van het balkon is uitgevoerd in beloopbaar transparant glas, waardoor er ook (zon)licht tot diep in de woonkeuken kan doordringen.

De woning wordt voornamelijk verwarmd door twee grote haarden op de woonverdiepingen.

Op de tweede verdieping zijn een slaapruimte en een badkamer op compacte en efficiënte wijze ondergebracht. De glazen achtergevel met balkon, de daklichten en de nieuw aangebrachte ramen in de zijgevel, geven een prachtig uitzicht op het omringende karakteristieke daklandschap.

Een belangrijk ruimtelijk element in de woning zijn de steektrappen van gevouwen zilvergrijze staalplaat.