UITBREIDING WOONHUIS VERLAAN, AMERSFOORT

Plaats
Amersfoort

Ontwerp
2006

Gereed
2009

Projectteam
ir. Willem van Winsen
Henk Uytenhout




Beschrijving

Deze twee-onder-één-kapwoning uit 1995 is door ons uitgebreid met een souterrain waarin een woon- en een muziekruimte zijn ondergebracht. De uitbreiding is gedeeltelijk onder de bestaande woning en gedeeltelijk onder de tuin gesitueerd.

Door het verwijderen van een deel van de vloer van de woonkamer en het verplaatsen van de pui in de achtergevel in lijn met de gevel op de eerste verdieping ontstond een vide naar het souterrain en hiermee een sterke ruimtelijke relatie tussen het woonoppervlak op begane grond en souterrain. Dit wordt nog versterkt doordat  de vide zich verbreedt in de richting van de achtergevel en door het plaatsen van een daklicht ter plaatse van de vloer van de eerste verdieping boven de vide. Het hoog invallende daglicht licht een groot deel van het souterrain direct aan.

Een tweede daklicht is aangebracht in de tuin, aan de uiterste tuinzijde van het souterrain, en voorzien van beloopbaar glas. Het van twee zijden invallende natuurlijke licht maakt het souterrain tot een lichte en prettige besloten verblijfsruimte.

De muziekruimte is afgewerkt met akoestische materialen en toegankelijk via een grote schuifdeur. 

De monumentale trap naar het souterrain in de vide is van staal en voorzien van houten treden. De balustrades zijn voorzien van rvs Huck Torimex netten tegen doorvallen. Al het staalwerk is zilvergrijs van kleur.