UITBREIDING WOONHUIS MANTEL, BOVENKARSPEL

Plaats
Bovenkarspel

Ontwerp
2006

Gereed
mei 2008

Projectteam
ir. Willem van Winsen
ir. Henk Uytenhout




Beschrijving


Op de plaats van een voormalige bakkerij, aan de Hoofdstraat van Bovenkarspel, is een uitbreiding van het naastliggende woonhuis gerealiseerd.

Door de samenvoeging van twee kavels ontstaat een grote tuin waarin de uitbreiding als een paviljoentje is geplaatst. De verbinding met de bestaande woning is gemaakt door middel van een tuinkamer welke als ‘kas’-achtige constructie is uitgevoerd. Enerzijds verwijst deze naar de oorspronkelijke, en nog steeds, aanwezige kassen in dit gebied. Anderzijds laat een dergelijke glasconstructie het bestaande karakteristieke woonhuis in zijn waarde.

De detaillering van de dakranden van het paviljoentje verwijst naar de beeldbepalende gootconstructie van het woonhuis. De ‘kas’ is bouwfysisch zodanig uitgevoerd dat hier een volwaardige binnenruimte ontstaat. De vrij gesloten gevels aan de straat- en buurzijde, grotendeels opgetrokken uit antracietkleurig metselwerk met een zilverglans, bieden privacy in de achterliggende ruimten, welke aan de tuinzijde, door middel van glasgevels, een maximale relatie hebben met de aangrenzende tuin.

Omgeven door het bestaande woonhuis en de nieuwbouw ontstaat er aan de noordzijde een beschutte patio met uitzicht over de tuin.