KADEWONING WATERRIJK, WOERDEN [1-2]

Plaats
Woerden

Ontwerp
2006

Gereed
2009

Projectteam
ir. Willem van Winsen
ir. Henk Uytenhout




Beschrijving


In deelplan II van Waterrijk Woerden zijn 11 kavels uitgegeven waar door particuliere opdrachtgevers zogenoemde kadewoningen worden gerealiseerd. Onze opgave betreft het ontwikkelen van één van deze woningen.

Het stedenbouwkundig plan van West 8 voorziet in strenge randvoorwaarden voor plaatsing van de woning op het perceel. De noordwest-gevel van de woning dient direct aan het water gesitueerd te worden, de gesloten zuidwest-gevel is op de erfgrens geplaatst. Op de tegenoverliggende erfgrens staat de gesloten zijgevel van de buurwoning. Hierlangs dient een vrije doorgang gehouden te worden van minimaal 1,4 en maximaal 2,4 meter.

Tussen de straat en de woning is een voorhof opgenomen welke door middel van een tuinmuur met ‘ramen’ is afgeschermd van de straat.

Het situeren van de woonkamer zo dicht mogelijk bij het water en het opnemen van een kelder leidde tot het toepassen van een split-level organisatie. Door de woning op de eerste en tweede verdieping naar de zuidgevel toe te versmallen en door het trappenhuis geheel van glas te maken valt de zon gedurende een langere periode per dag dieper de woning binnen en wordt de blinde buurgevel langer aangelicht.
Door in de noordoost-gevel aan de doorgangszijde veel glas toe te passen wordt in vrijwel het gehele huis de totale kavelmaat ervaren en lijkt de woning in het interieur groter dan het in werkelijkheid is. Het toepassen van semi-structurele beglazing benadrukt de gewenste transparantie van de gevel. Om het contrast tussen de open gesloten geveldelen te versterken is een antracietkleurige verlijmde gevelsteen met een rode gloed toegepast.

Door de oriëntatie en doordat er twee auto’s op eigen terrein geparkeerd moeten worden blijft er op de begane grond weinig bruikbare buitenruimte over. Een dakterras aan de waterzijde en een terras op de eerste verdieping aan de zuidzijde moeten dit compenseren.