UITBREIDING WOONHUIS MONKELBAAN, ZEIST 2003

Plaats
Zeist

Ontwerp
2003

Projectteam
ir. Willem van Winsen
Cagada Serdar




Beschrijving

Onze opdracht was het ontwerpen van een uitbreiding van een bestaand woonhuis zonder het uiterlijk aan te tasten. Het betreft hier de helft van een gespiegelde dubbele villa uit 1905 in het Lyceum-kwartier in Zeist. Een deel van het programma, berging/hobbyruimte, kinderkamer en wasruimte/douche/toilet, brachten wij onder in een souterrain aan de achterzijde van de woning, onder de tuin. Een vrijstaand atelier werd geplaatst op het souterrain, zodat een besloten patio met avondzon ontstond tussen dit atelier en het woonhuis. De drie tuingevels van het atelier zijn geheel van glas, met een grote schuifdeur, zodat een optimale betrokkenheid op de tuin ontstaat. Hinderlijke zoninstraling wordt voorkomen door een ruim uitkragend dak. De ruimten in het souterrain zijn direct bereikbaar vanuit de woonkamer met een trap en vanuit de tuin via een hellingbaantrap en krijgen daglicht door middel van een beloopbaar glazen daklicht in de patiovloer. Het atelier is binnendoor bereikbaar via de kinderkamer. kinderkamer.