ATELIER & MUZIEKSTUDIO, AMERSFOORT

Plaats
Amersfoort

Ontwerp
2000

Gereed
2002

Projectteam
ir. Willem van Winsen
Cagada Serdar




Beschrijving

In de achtertuin van een karakteristieke twee-onder-één-kap woning uit de jaren vijftig van de vorige eeuw is een uitbreiding gerealiseerd waarin naast een aantal woonfuncties een atelier en een professionele muziekstudio zijn opgenomen.

Binnen de randvoorwaarden van het geldende bestemmingsplan was dit programma alleen op de beschikbare kavel in te passen door een toevoeging in twee bouwlagen te maken. De studio is in een souterrain opgenomen, waardoor geluidsoverlast van en naar de omringende woonbebouwing wordt voorkomen. Het atelier is naar de wens van de opdrachtgever op de begane grond, centraal in de tuin, gesitueerd.

Door de studio en het nieuwe trappenhuis aan een verdiepte lichthof te situeren ontstaat een verrassende ruimtelijkheid en krijgt het souterrain een volwaardige verblijfskwaliteit.

Een glazen lichtschacht aan de zuidzijde maakt dat zonlicht tot diep in de studio kan binnenvallen.

In tegenstelling tot de intieme beslotenheid van de studio, biedt het atelier de opdrachtgever een werkplek waarbij door de grote glazen gevel de grens tussen binnen en buiten vervaagt.