DAKTERRAS KORTE VALK, AMERSFOORT

Plaats
Amersfoort

Ontwerp
2003

Gereed
2005

Projectteam
ir. Willem van Winsen
ir. Henk Uytenhout




Beschrijving


In de oude binnenstad van Amersfoort ontwierpen wij voor een woongroep een gemeenschappelijke voorziening bestaande uit een dakterras met prieel-achtige opbouw, toegankelijk vanuit de prachtige gemeenschappelijke binnentuin, een fietsenstalling en een loopbrug van het terras naar een nieuw balkon op de eerste verdieping van het naastliggende woonhuis.

In de van oudsher gesloten straatwand van de Valkestraat zijn in de loop der jaren gaten gevallen. Met deze nieuwbouw wilden wij bijdragen aan het herstel van de continuïteit in deze gevelwand door, op eigentijdse wijze, aan te sluiten bij de bestaande bebouwing. De individualiteit van dit bouwplan binnen het gesloten gelid van de straatwand is benadrukt door de eigenzinnige dakvorm en de gekozen materialen. In overleg met Monumentenzorg is gekozen voor een roodkoperen dakbekleding welke langzamerhand groen zal oxideren.

Hoogte, afmeting en positie van het dakterras op de eerste verdieping is zodanig gekozen dat er zo lang mogelijk van de avondzon geprofiteerd kan worden. De hierdoor ontstane extra hoogte op de begane grond is gebruikt voor het aanbrengen van een glasstrook op de onderbouw om meer daglichttoetreding te krijgen in de fietsenstalling.

De thermisch verzinkte staalconstructie is aan de tuinzijde nadrukkelijk aanwezig. Door de combinatie met blankhouten hekinvullingen en wand- en vloerafwerkingen ontstaat een sfeer welke goed past bij het omringende groen.