UITBREIDING WOONHUIS DALINGHAUS, AMERSFOORT

Plaats
Amersfoort

Ontwerp
2001

Gereed
2004

Projectteam
ir. Willem van Winsen
Cagada Serdar




Beschrijving

De bestaande prachtige woning uit 1951 is van de hand van de bekende Amersfoortse architect Zuiderhoek. Karakteristiek zijn de grote stalen kozijnen. De woonkeuken aan de tuinzijde, voor de opdrachtgever dè centrale leefplek, ligt één meter onder het tuinniveau. In de bestaande situatie was er vanuit deze ruimte vrijwel geen zicht op de prachtige grote tuin. Onze opdracht was dan ook, naast het uitbreiden van de keuken, het realiseren van een betere relatie met de tuin.

In de buitengevel is met behulp van een staalconstructie een grote opening gemaakt. Met stalen profielen, voor wat betreft vorm en kleur identiek aan de kozijnprofielen van de bestaande puien, is een serre opgebouwd, waardoor de gehele tuin vanuit de keuken kan worden overzien. Op de overgang van keuken naar tuin is een vijver gemaakt waarvan het waterniveau op vensterbankhoogte ligt. Hierboven kan een hele reeks ramen worden geopend waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen. De houten beloopbare delen boven de vijver en de gevelbekleding zijn uitgevoerd in onbehandeld Iroko.

Het bestaande roodbruine metselwerk was uitgevoerd in Hilversums formaat. Voor het nieuwe metselwerk is een gelijkvormige steen gekozen, echter in de kleur antraciet.