KAPSALON GEERTSEMA, AMERSFOORT

Plaats
Amersfoort

Ontwerp
2000

Gereed
2001

Projectteam
ir. Willem van Winsen
ir. Henk Uytenhout
Cagada Serdar




Beschrijving

Voor een kappersechtpaar is op een zeer royale groene kavel achter hun woonhuis een nieuwe kapsalon ontworpen. Het plan is zo opgezet dat het gebouw in de toekomst bijvoorbeeld ook als galerie gebruikt kan worden.

Ruimtelijk zijn drie ‘schillen’ te onderscheiden. Aan de zuidzijde een middelhoge verkeers/verblijfsruimte grenzend aan een terras. Het dak kraagt zover uit dat directe zoninstraling wordt voorkomen. De geheel glazen gevel kan door middel van schuifdeuren voor een groot deel geopend worden zodat, wanneer de weersomstandigheden dit toelaten, er ook buiten op het terras geknipt kan worden.

In het midden, het functionele centrum, de ‘kapstraat’, een hogere ruimte van glazen bouwstenen, waar hoog invallend indirect licht maakt dat vrijwel het gehele jaar zonder kunstlicht gewerkt kan worden.

Aan de noordzijde tegen de erfgrens is een laag, gesloten, voorzieningenblok gesitueerd met garderobe, toilet, kantoor en keuken.

Onder het gebouw is een souterrain gemaakt met een was- en personeelsruimte, waar via een lichthof aan de noordzijde volop daglicht binnenvalt. Ook is hier een garage voor twee auto’s opgenomen, bereikbaar met een autolift aan de oostzijde.